Exit smoes, enter als-dan-actieplan!

Exit smoes, enter als-dan-actieplan!

Je kent het wel: je hebt een waanzinnig plan of goed voornemen. Helemaal uitgedacht, alleen nog doen! En toen? Niets. Hier een smoes, daar een smoes…en je plan ligt op de plank. Hoe kun je dat anders doen?

In deze blog leg ik het je stap voor stap uit. Ben je meer van het kijken en benieuwd naar mijn smoezen en als-dan-actieplan over vloggen? Check dan deze video:

Vooruitzien door terug te blikken

Ook al maak je je plan of je voornemen ontzettend SMARTi, oftewel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden én inspirerend, dan nog vergeet je nog wel eens de dagelijkse realiteit. Dat er andere dingen zijn die je ook moet en wilt doen. Of dat je vandaag heel enthousiast bent,  maar ’s avonds na je werk vaak veel minder.

Wat hierbij helpt, is even terug in de tijd kijken. Wat heeft je eerder tegen gehouden bij het uitvoeren van voornemens? Welke dingen zeg je tegen jezelf om toch niet aan de slag te gaan of die stap te zetten? Kortom: welke smoezen heb je die je tegenhouden?

Van smoes naar als-dan-actieplan

Die smoezen vormen de basis van het als-dan-actieplan, een soort bijlage voor je plan of je voornemen 🙂 Door voor elke smoes alvast een actie te bepalen die je gaat doen als de smoessituatie zich dreigt voor te doen, ben je jezelf een stapje voor. Je wordt niet meer verrast door een smoessituatie. Sterker nog: misschien komen ze niet eens meer voor…juist omdat je je er al op hebt voorbereid.

Je tackelt je smoezen als volgt:

  1. Schrijf al je mogelijke smoezen op (maar dan ook alles wat je kunt verzinnen).
  2. Bedenk voor elke smoes een oplossing: wat ga je doen als je in die situatie komt?
  3. Combineer elke smoes met de oplossing in een als-dan-zin: Als [smoes], dan [oplossing].
    Als ik geen tijd heb in gepland om te vloggen, stel ik een andere actie in mijn agenda uit zodat ik wel tijd heb om een video te maken.
  4. Tik al je combinaties uit en hang je als-dan-actieplan  – samen met je voornemen! – op zodat je het vaak ziet.

 

PS: Heb jij veel – te veel – waanzinnige plannen die allemaal niet tot uitvoer komen? Dan is mijn coachprogramma Doen wat je het liefste wilt precies wat je zoekt!