Het geheim van ja-maar, of de ja-maar-ontspanningsoefening

Het geheim van ja-maar, of de ja-maar-ontspanningsoefening

Ik help vrouwen om te gaan met al die ja-maars in hun hoofd, zodat ze nu wél gaan doen wat ze het liefste willen. ‘Aaargh, ik word niet goed van die ja-maars. Ik wil er vanaf! Help!’ is hun vraag. Herkenbaar? Dan ben jij toe aan Het Geheim van Ja-maar! In dit artikel lees je deel 1.

Anti-jamaarterreur

Het geheim van ja-maar is een van de best bewaarde geheimen in onze samenleving. We zijn namelijk anti-jamaar geworden. De kracht van ja-maar is neeJa-maar slaat de boel dood, vinden we. Ja-maar betekent eigenlijk gewoon nee en doet alsof dat niet zo is. Ja-maar breekt af. Zuigt energie weg, je kent het wel.

Sinds Berthold Gunster in de jaren ’90 kwam met Ja-maar®, zijn we massaal aan het Omdenken geslagen. En als we niet Omdenken, dan moeten we zeggen ja-en want dat werkt tenminste opbouwend. Houden we de energie er in, hop!

En wil jij niet Omdenken of ja-en zeggen? Dan moet je dus nee-want zeggen, want dát is tenminste helder en duidelijk. Bam.

Tja. Maar weet je, de anti-jamaarterreureenheden weten gewoon niet beter. Ze zijn nog niet ingewijd in Het Geheim.

Ontspannen met ja-maar

Ja, Het Geheim. Ook niet gek dat ze het niet weten, je kijkt er zo maar overheen. Ze zetten zich schrap tegen ja-maar, ze vechten tegen ja-maar. En precies daar zit de crux: dat vechten, dat kost pas energie!

Als je het geheim van ja-maar kent, dan hoeft het niet meer, dat vechten. Dan mag je het laten gaan. Je hoeft je niet meer schrap te zetten. Je schouders mogen naar beneden, je mag ontspannen. Ontspannen met de klank van ja-maar. De klank? Ja, de klank, Het Geheim van Ja-maar.

Probeer het maar eens met deze oefening.
Haal diep adem en trek je schouders omhoog naar je oren, zeg jaaa en laat daarna  je schouders vallen terwijl er een langgerekte maaaar uit je mond rolt. *

Oefen nog maar even. Schouders omhoog, jaaaa, schouders los met maaaar.

Ontspannen voor gevorderen

De klank van  jaaa maaaar heeft nog meer kracht. Probeer maar eens een variatie in toonhoogte: jaahaaaa maahaaaar. En ook daar weer die schouders bij.
Schouders omhoog, jaahaaaa, schouders los met maahaaaar.

En dan de overtreffende trap van ontspanning: samen aan de jaahaaa maahaaar.

Kijk eens rond. Wie zit er om je heen? Collega’s, vrienden, familieleden, flexwerkers of argeloze mede-cafégangers? Nodig ze uit om even lekker mee te ja-maren! Gewoon doen. Ontspanning verzekerd!

Tot slot

Jaahaaa maahaaar. De klank van ja-maar is was het best bewaarde geheim en jij bent nu op de hoogte. En weet je wat het allerleukst is? Er is nog een geheim! Zelfs twee! Je leest ze binnenkort.

Kun je niet wachten en wil je nu al in je ja-maars duiken? Neem dan contact met me op om te kijken of het klikt en wat we kunnen doen met jouw ja-maars: 06 197 84 597 of martine@groenlichtonline.com.

 

* Yep, typisch geval van een beeld zegt meer dan duizend woorden. Na ja, wie weet. Voor nu even alleen de tekst 😉

Comment ( 1 )

  1. Omgaan met ja-maar, kritische gedachten die je tegenhouden (deel 2)
    […] het eerste deel van Het Geheim van Ja-maar schreef ik over de anti-jamaarterreur. Dat ja-maar in het verdomhoekje staat. Ja-maar betekent eigenlijk nee. Maar heeft een […]