Van willen naar kiezen, of het geheim van succes

Van willen naar kiezen, of het geheim van succes

“Het geheim van succes ligt in het vermogen om scheppende keuzes te maken. Met het maken van een keuze wordt de creatieve energie gericht op het doel dat men wil bereiken. Daarmee gaat men creëren en wordt men schepper van zijn eigen leven en realiteit. Zo simpel is het inderdaad!”

Bovenstaande quote is van Daniel Ofman* en heeft mij aan het denken gezet. Wat wat het zegt, is: willen is één ding, maar kiezen een tweede. Pas als je kiest voor wat je wilt, kom je tot resultaten.

“Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel managers zich door zichzelf en medewerkers in de luren laten leggen op ht moment dat ze tegen zichzelf zeggen dat ze iets willen of dat hun medewerkers zeggen dat ze dit of dat ze dat wel willen. Om de een of andere onduidelijke reden verwacht men dat het dan ook gaat gebeuren.”

Willen – lekker dromen

Iets willen, dat heb ik altijd erg leuk gevonden. Zo wil ik echt een hele hoop dingen! Een greep:

 • Ik wil graag op vakantie naar Amerika.
 • Ik wil graag vaak in de warme zon zitten.
 • Ik wil aan zee wonen.
 • Ik zou heel veel willen kunnen eten zonder aan te komen.
 • Ik wil heel veel geld verdienen.
 • Ik wil graag werken aan een plek waar coaching, creativiteit en lachen samen komen.
 • Ik zou ook best een nieuwe, zuinige auto willen.
 • Ik wil heel graag met 2 dagen werken per week een supergoed belegde boterham verdienen (pesto, geitenkaas en zongedroogde tomaat, alstublieft).
 • Ik wil heel graag een goede moeder zijn voor mijn zoon, een die begrenst maar ook mogelijkheden biedt.
 • Ik wil wel in Arnhem wonen.

Zoals je ziet, wil ik best veel uiteenlopende dingen, soms zelfs tegenstrijdige: Arnhem ligt nu eenmaal niet aan zee, en zal dat ook nooit doen (even los van eventuele klimatologische gevolgen). En dat is helemaal niet erg. Als je bezig bent om helder te krijgen wat je wil, is het goed om je niet te laten beperken door logica of haalbaarheid. Durf te dromen!

Kiezen – commitment aangaan

Tegenstrijdigheden of uiteenlopende wensen zijn op zich helemaal geen probleem. Het wordt pas vervelend als je geen keuze maakt. Als je niet kiest welke wensen je echt wilt realiseren.

Als ik niet kies tussen Arnhem of zee, gaat het niet wat worden met mijn woonwens.

Op het moment dat je kiest, ga je echt een verbinding aan met jezelf. Je kiest ervoor om je wens te realiseren, met alles wat daarbij hoort.

Als ik echtechtecht ervoor kies om aan zee te wonen…

 • Dan zou het zo maar eens in een heel klein huisje moeten zijn. Huizen aan zee zijn nu eenmaal duurder dan huizen in Kruiskamp in Amersfoort.
 • En dan komt er ook onzekerheid bij kijken: lukt het om ons huidige huis te verkopen?
 • Nog veel essentiëler: krijg ik mijn mannen zo ver dat ze willen verhuizen? Die kleine kan ik nog wel lokken met de zee en zand, maar die grote? Mwoah.

Kortom, de vraag is of ik bereid ben om alle spanning, werk en emoties die deze keuze met zich mee brengen, te doorstaan. Durf ik te kiezen? Dit is precies waar het vaak lastig wordt voor mensen. Herken je dat? Want als je kiest, dan neem je verantwoordelijkheid. Je wilt iets waarmaken, en dat heeft gevolgen – verstrekkende gevolgen. Die gevolgen komen voort uit een keuze die jij hebt gemaakt. Niemand anders heeft dat gedaan, dus niemand anders is verantwoordelijk dan jij.

Ik wil een heleboel, maar er zijn maar een paar dingen uit mijn wensenlijstje waar ik echt voor heb gekozen.

Coaching, creativiteit en lach samenbrengen, daar ga ik voor…Groen Licht is gestart!
In 2018 gaan we naar Amerika op vakantie, we zijn druk aan het sparen.
Met mijn moederschap ben ik actief bezig: reflecteren en afwegen, dagelijkse mooie oefensituaties.

En de rest? Ach, dat blijft bij dromen. Dus ik blijf gewoon lekker in Amersfoort. Arnhem zie ik als ik vriendinnen en zussen bezoek, en de zee zien we tijdens de vakantie in Zeeland 🙂

Durf jij te kiezen?

Wat wil jij allemaal? En waar kies je echt voor?

 

* Bezieling en kwaliteit in organisaties, 1992, 2015; het boek waarin Daniel Ofman het kernkwadrant introduceert.