Zo ben ik gewoon…of kun je veranderen?

Zo ben ik gewoon…of kun je veranderen?

Veranderen? de aard van het beestje. Zo ben ik'

‘Ja, zo ben ik nu eenmaal gewoon.’ ‘Aard van het beestje, hè’ ‘Zo zit ik gewoon in elkaar.’ Regelmatig hoor ik dit om me heen als iemand het heeft over z’n eigen gedrag dat hij of zij eigenlijk niet leuk vindt. Altijd alles goed willen doen, of overal controle op uitoefenen. Alle lepeltjes recht moeten hebben in de bestekla, voor mijn part. Ik ben dan meteen alert. Hoezo, zo ben je? Hoezo, aard? Je hebt het namelijk over gedrag. Gedrag is iets dat je doet, en doen is iets anders dan zijn.

Kortom: hoe jij de dingen doet, is niet hoe jij bent.

Hoe je de dingen doet…

Bij de dingen doen gaat het er niet om hoe vaak je je beddengoed wisselt. Of hoe vaak je je ramen lapt. Of de vraag hoe je je aardappels schilt, met een dunschiller of een mesje. Natuurlijk kunnen we daar ook een boom over opzetten (dunschiller natuurlijk!), maar daar gaat het niet om.

Ik heb het over hoe je reageert als iemand kritiek op je heeft, dat je in de tegenaanval gaat of juist schrikt en stil wordt. Als je thuiskomt en je huis is een zooi terwijl je behoefte had aan rust, orde en netheid, dat je dan explodeert. Wat niet zegt als je je wilt ergert aan de zoveelste opvoedtip van je schoonmoeder (maar wel ’s avonds op de bank uitgebreid tegen je echtgeno(o)t(e) aanhoudt). Dat je drie dagen blijft piekeren en je terneergeslagen voelt als het niet gaat zoals je zo zorgvuldig had uitgedacht.

Al die manieren van doen, zijn niet hoe je bent.

Zeg daarom ook niet tegen jezelf ‘Ja, zo ben ik nou eenmaal. Ik heb gewoon graag alles onder controle. En ik ben nu eenmaal conflictvermijdend. Ja, da’s m’n karakter’.

…zo ben je nu eenmaal?

Nee joh. Je werd niet geboren als control freak (of schreeuwde je moord en brand als iemand een speeltje op de verkeerde plek in de box legde?)

Nee joh. Het is niet je aard om ruzies te vermijden – als tweejarige peuterpuber hield je je daar echt niet mee bezig.

Nee joh.

Je hebt ooit onbewust geconcludeerd dat het het beste was om een ruzie te vermijden door in te slikken wat je eigenlijk wilde zeggen. Die strategie maakte je geliefder dan je mond opentrekken. Net zoals het hielp om de dingen goed te doen, goede cijfers te halen enzo, want dan werd je geprezen. Dan vonden ze je aardig.

Al die manieren van doen, onbewust ontwikkeld, hebben je geholpen om te kunnen leven. Om je staande te houden, om je veilig te voelen, om je geliefd te voelen, om je krijgen waar je nu bent.

Ja, die manieren van doen waren (of zijn) belangrijk, maar dat maakt ze niet tot jouw wezen.

Levensles: doen is niet hetzelfde als zijn

Dit is een belangrijke levensles. Waarom?Door te zeggen ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘Zo zit ik gewoon in elkaar’ zet je jezelf vast. Je geeft jezelf geen ruimte meer om te groeien, te ontwikkelen. Het is toch immers zoals het is? Gedoemd tot een leven als conflictvermijder, control freak of perfectionist. Is nu eenmaal zo, Jammer dan. Niets aan te doen.

Ik gun je zoveel meer!

Als je ziet dat jij niet je gedrag bent, betekent dit dat je ook ander gedrag kunt vertonen. Je kunt de dingen anders doen als je dat wilt. En daarvoor hoef je jezelf niet te veranderen. Jeej!

Toegegeven: het is niet altijd makkelijk, je anders gedragen. Maar leven wordt uiteindelijk wél leuker.

 

 

PS: Heb jij last van gedrag zoals perfectionisme? Dan is de workshop Van perfect naar prima iets voor jou! Meer behoefte aan 1-op-1 contact en verdieping? Neem dan contact op voor een coachprogramma op maat.