In april doe je wat je wil, of het is tijd om te springen

In april doe je wat je wil, of het is tijd om te springen

Al eerder schreef ik erover: hoe er ook seizoenen zijn in je persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op ‘De creatiespiraal’ van Marinus Knoope. Volgens Jaap Voigt is het nog subtieler dan een indeling in vieren: hij ziet fases van een maand. Deze indeling helpt je om veel gerichter te handelen: “Als je aandacht schenkt aan het ritmische verloop van de seizoenen, maak je maximaal gebruik van de vernieuwende mogelijkheden die het leven aanbiedt.”

Rake woorden, geen toeval

Net voordat ik het licht uitdoe na een dag hosten bij Meet & Discover, valt mijn oog op een Happinez, voor volgende lezers achter gelaten in onze boekenkast. ‘Begin’ staat er op. Ja, zegt iets in mijn hoofd en mijn handen geven gevolg aan dat idee. De volgende dag lees ik het ene rake woord na het andere. De woorden mogen opgeschreven zijn in 2009, maar voor mij zijn ze krakend vers. Wat vooral aankomt, is het artikel over ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt.

Voigt schetst per maand een fase, waarbij de seizoenen ook nog eens eerder beginnen: 21 juni is het hoogtepunt van de zomer, niet de start. Als je aansluit op die energiestroom, handel je gerichter, omdat je niet achter de feiten aanloopt. Alles heeft z’n tijd en z’n plaats.

En daar staat het, over de maand die loopt van 5 april tot 5 mei:

Wat dien je in de wereld te brengen? Door speels met de dingen om te gaan, ontdek je nieuwe mogelijkheden. Grijp die mogelijkheden, ook al lijken ze gewaagd. Durf te springen.

*BAM* Durf te springen. Ja! Al een tijdje voel ik dat het spring-moment dichterbij komt, maar kon het niet versnellen. Anders gezegd: dat de tijd rijp is voor ben om Groen Licht, dat het nu tijd is om het echt te laten zien. Waarom nu, waarom niet eerder? Rationeel niet te verklaren. En geloof me: ik kan het van veel, heel veel kanten beredeneren, maar hier kwam ik niet uit. Het moest gaan zoals het ging, anders kreeg ik het niet voor elkaar.

Wat ik hier nu lees, ondersteunt dit idee. In februari en maart: luisteren en kijken naar wat er wil kiemen en op kleine schaal vorm aan laten nemen, en springen in april. Kortom: in april doe je wat je echt wil!

Leven en werken zijn werkwoorden

Nou mooi, doe je het volgens het boekje, en dan? Gewoon doorgaan, want hoe je het ook wendt of keert: springen is een werkwoord, net als leven en werken. Vanzelf gaat het niet – zeker niet als ik de boodschap van mei zie:

“Situaties kunnen deze maand drastisch veranderen, vaak niet zonder horten of stoten.”

Ik maak mijn borst alvast nat…en bestel het boek van Jaap om verder te lezen.

En jij?

Herken jij van de seizoenen in je werk en leven? Zo ja, hoe?

 

***

Ben jij nu echt toe aan helderheid over wat jij naar buiten wilt brengen? Over wat je beweegt, waar je naar toe wilt en hoe? Neem dan contact met me op via martine@groenlichtonline.com of 06 197 84 597.