Lente, of over fases in je persoonlijke ontwikkeling

Joehoe! Zon, vers groen, de eerste kopjes koffie in de tuin…geef mij maar lente! Na een periode waarin ik minder actief was als coach en ondernemer, een beetje vast zat, ontwaakt er nu van alles dat ook naar buiten wil. En laat de lente daar nu de perfecte tijd voor zijn. Want niet alleen de natuur kent seizoenen, je persoonlijke ontwikkeling ook. In de Creatiespiraal geeft Marinus Knoope een prachtige parallel tussen de seizoenen en fases in je persoonlijke ontwikkeling.

Stroop

Soms zijn er perioden in je persoonlijke ontwikkeling, waarin je niet vooruit te branden bent. Je wilt iets, maar je komt er niet toe. Of je durft het eigenlijk niet, en doet het dus niet. Je twijfelt en voelt je onzeker. Stroop. Ken je dat? Zo zag mijn maand februari eruit. Twijfel gelardeerd met grijze dagen: ik kan het je niet aanraden.

Toch hebben dat soort grijze perioden van verstilling hun functie. Soms is het tijd om naar binnen te kijken en er voldoende aandacht aangeven. Want ja, wij als mens zijn niet dol op pijnlijke gevoelens. Integendeel: we gaan er zo snel mogelijk van weg, met als gevolg dat ze ons blijven achtervolgen. Om met Griet op de Beeck te spreken: we hebben allemaal een tapijt waar we alles onder vegen en er dan stevig boven op gaan staan.

Maar stel nou dat je de tijd neemt om te blijven bij wat je voelt, echt te bekijken en te onderzoeken. Dan ga je namelijk ont-dekken: je haalt dat wat er onder de pijn  ligt naar voren, en dat is je behoefte of je wens. Door vervolgen gehoor te geven aan je behoefte of je wens, kun je pas echt verder. Met andere woorden: zolang je de pijn niet aankijkt, gaat het nooit echt stromen. Stilstaan is nodig om vooruit te komen!

Balans

Stilstaan en voelen wat er gevoeld wil worden is dus onontbeerlijk – maar niet het enige. Als je ont-dekt hebt, is het ook nodig om in actie te komen. Het gaat om het vinden van balans: stilstaan als het nodig is en in actie komen als het nodig is. Precies dat is wat de natuur ons laat zien: alles is nodig en alles heeft z’n tijd. Gras wordt niet groener als je er aan trekt, maar verdort wel als het geen water krijgt.

Herhaling

De seizoenen laten ons nog iets zien als het gaat om persoonlijke ontwikkeling: de cyclus herhaalt zich, het is niet na één rondje klaar. Ontwikkeling gaat niet alleen in fases, maar die fases herhalen zich ook nog een keer…

Maar hou vol, het komt goed 🙂

De seizoenen als fases in je persoonlijke ontwikkeling

Winter – voelen

Het begint met Winter: rust, naar binnen, verstillen. Voelen. Wat leeft er van binnen? In termen van de natuur: aandacht bij de wortels.

winter-fases-persoonlijke-ontwikkeling

Lente – delen met anderen

De sprong naar buiten: jezelf uiten. Van je laten horen, plannen maken en erover vertellen. In de natuur: aandacht bij de bloesem.

Persoonlijke ontwikkeling gaat in fases

Zomer – doorgaan

Tijd om om te beslissen en te gaan. En door te gaan, volharden. De natuur heeft aandacht bij het blad.

zomer-fases-persoonlijke-ontwikkeling

Herfst – ontvangen

Een heerlijke periode in de natuurlijk: aandacht bij het fruit. Oogsten! In persoonlijke ontwikkeling is oogsten dit vaak moeilijk, herken je dat? Het gaat om ontvangen en waarderen. En daarna is het tijd om te ontspannen…en weer naar de winter te gaan.

Hoe is het met seizoenen in jouw ontwikkeling?

Herken je seizoenen in jouw leven? En wil je dat delen in een reactie?

Inspiratie

creatiespiraal

Comment ( 1 )

  1. April doet wat ‘ie wil, jij ook? – Groen Licht, centrum voor zin & zelfvertrouwen
    […] Al eerder schreef ik erover: hoe er ook seizoenen zijn in je persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op ‘De creatiespiraal’ van Marinus Knoope. Volgens Jaap Voigt is het nog subtieler dan een vierendeling: hij ziet fases van een maand. Deze indeling helpt je om veel gerichter te handelen: “Als je aandacht schenkt aan het ritmische verloop van de seizoenen, maak je maximaal gebruik van de vernieuwende mogelijkheden die het leven aanbiedt.” […]