Het Geheim van Ja-maar, of de ja-maar-mantra

Het Geheim van Ja-maar, of de ja-maar-mantra

“Ja, jee, en dan denk ik weer ‘ja maar hoe moet dat dan, doe ik het wel goed’ en dat soort dingen. Zo vervelend, ik ben er klaar mee!” Herkenbaar? Tijd voor Het Geheim van Ja-maar. Deel 2 lees je in dit artikel!

Ja-maar in het verdomhoekje

In het eerste deel van Het Geheim van Ja-maar schreef ik over de anti-jamaarterreur. Dat ja-maar in het verdomhoekje staat. Ja-maar betekent eigenlijk nee. Maar heeft een tegenstellende betekenis en daarmee schoffelt het de ja onderuit. Dus wees eerlijk: zeg nee-want of ja-en of denk de situatie om. Exit met ja-maar. Zonde! Ja-maar heeft ook kwaliteiten: zo kun je er perfect mee mediteren.

Meditatie

Mediteren? En dan ook nog met ja-maar? Ja 🙂

Een van de manieren om te mediteren, is het gebruik van een mantra. Een bekende is de hamsa-mantra: terwijl je inademt zeg of denk je je ‘ham’ en bij het uitademen ‘sa’. Hamsa betekent ‘dat ben ik’ of ‘wie ben ik’ (in dit Engelstalige artikel lees je er meer over).

Datzelfde kun je doen met ja-maar: adem in en zeg of denk ‘ja’, adem uit en zeg of denk ‘maar’.

Waarom meditatie je helpt

Wat maakt dat jij met een hoofd vol gedachten die je tegenhouden, zou gaan mediteren? Je hebt al genoeg te doen! Simpel: door te mediteren leer je dat je gedachten hebt, en dat je niet je gedachten bent. Je ervaart dat je meer bent dan je gedachten, dat je kunt kijken naar gedachten en ze weer kunt laten gaan. En dat geeft rust in je hoofd.

Hoewel over het positieve effect van mediteren is veel onderzocht en geschreven, is het voor veel mensen vaags of moeilijks.  Voor jou ook? Dan heb ik een verrassing: het is net zo concreet en makkelijk als ademhalen! In deze video legt monnik Mingyur Rinpoche dat eenvoudig, nuchter en met een vrolijke noot uit: