Stilstaan is vooruitgang, of wat even niets doen voor je doet

Stilstaan is vooruitgang, of wat even niets doen voor je doet

Dit weekend vond de Geluksroute Amersfoort 2017 plaats, op 20 en 21 mei. Twee dagen lang intens ondergedompeld in geluksactiviteiten. Mensen bij elkaar brengen, ervaren, geven, ontvangen, verspreiden. Vandaag is het maandag, de dag erna. Het weekend en de maanden van ernaar toe leven en mee bezig zijn, zijn voorbij….wat nu? Even niets. Even stilstaan.

Even niets. Even stilstaan. Mag dat?

Een wijze vrouw zei ooit tegen me: als je even niet weet wat te doen, dan doe je even niets. Logisch, denk ik dan.

Zo logisch voelt het echter niet. Herken je dat, die tweestrijd die er dan is? Je weet niet wat te doen, maar toch wil je doen. Want ja, als je niet doet, wie of wat ben je dan? En niets doen, dat is stilstaan, en stilstaan da’s toch achteruitgang zeggen ze dan altijd? O, wat lastig, dat niets, want in dat niets verschijnt de onrust.

Kortom: ik zit hier vandaag met tweestrijd…en uiteindelijk die laat ik maar zo zijn. Het mag.

Ademhalen en volgen wat in je opkomt

Het mag van mezelf, even niets doen en het even niet weten. Inmiddels heb ik ervaren dat er altijd weer helderheid komt en dat ik weer weet wat er te doen is.

In de tussen-tijd haal ik adem en volg ik wat in me opkomt.

Ik wiedde wat onkruid, deed een boodschap, hing wat op de bank, waarna de wens tot letters tikken opborrelde. De tweestrijd uit m’n toetsenbord laten rollen. Iets creëren, laten stromen wat wil stromen.

De dingen laten komen

Laten stromen wat wil stromen. Laten komen wat wil komen, of het nu een tekst of tranen is. Je niet verzetten tegen wat er is, maar daarmee werken. Daar is een mooi Oosters begrip voor, wu wei:

Niet indruisen tegen de aard der dingen; geen slimme foefjes; geen apenstreken. De doelmatigheid van Wu Wei is als die van water dat over en langs de rotsen stroomt die het op zijn weg vindt – niet de werktuiglijke rechte-lijn benadering die doorgaans uiteindelijk tot kortsluiting leidt, maar een handelswijze die voortkomt uit een innerlijk aanvoelen van het natuurlijk ritme der dingen.

Of zoals Winnie de Poeh het verwoord:

Men moet bereid zijn de dingen te laten komen, in plaats van er, zoals Konijn, achteraan te rennen.

Even niets doen, even stil staan, geeft ruimte. Ruimte om te op te merken wat je nodig hebt, wat je graag wilt, wat fijn is en wat niet.

Even stil staan leidt tot een volgende stap.
Stilstand is vooruitgang!

Tot slot

Hoe is dat voor jou? Mag jij even stilstaan van jezelf? Even niets doen?
Ik lees het graag in een reactie!

***

Wil jij erachter komen wat je graag wilt en wat je nodig hebt om dat te doen? Of hoe het voor jou is om even stil te staan?  Neem dan contact met me op om te kijken of het klikt en wat we kunnen doen om erachter te komen wat jij het liefste wilt: 06 197 84 597 of martine@groenlichtonline.com.